Over mij 2017

Met de ‘speeddate’ voor kandidaten en gemeentes wordt van de kandidaat gevraagd zich kort voor te stellen. Hieronder het stukje wat ik voor 2017 heb geschreven. Binnenkort zal die voor 2019 verschijnen.

IMG_9837

Deze periode voelt aan als parachutespringen. Er is spanning, maar je springt omdat het je fantastisch lijkt. Als kandidaat wacht ik nu op het groene licht dat vertelt dat ik mag gaan.

Natuurlijk gaat die vergelijking niet helemaal op. Dominee zijn vraagt veel meer dan enthousiasme, maar ik laat de vergelijking staan, want het zegt iets over mij: ik ben associatief. Nog kort een paar kenmerken: als fervent film- en muziekliefhebber duik ik graag in de cultuur. Ik ben een 28-jarige kandidaat en werk graag met mensen.

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier gepreekt op allerlei plekken in het land. Vacante gemeentes hebben vaak een tijd zonder predikant gewerkt. Ik merk dat gemeentes hun krachten en zwakheden ontdekken. Elke gemeente heeft zo zijn eigenaardigheden, maar overal is enthousiasme te vinden. Het liefste wil ik met die gevonden kracht en dat enthousiasme werken. Als predikant werk ik graag met anderen. Ik zie mijzelf dan ook de gemeente ondersteunen waar het nodig is en helpen bloeien waar dat kan.

Als predikant geniet ik het meeste van activiteiten die ik samen met anderen doe. Ik heb een open houding en luister goed naar anderen. Die eigenschappen worden in de gemeente goed zichtbaar tijdens de preken die ik houd. Het meest komen ze tot uiting in catechisatie en pastoraat, mijn twee sterkste kanten.

De kerk leeft wanneer leden elkaar zien en met en voor elkaar willen werken. In al die kerken heb ik dat mogen zien: Woord en Geest werken in de kerk. Dat bemoedigt mij als kandidaat. Het voelt als parachutespringen, maar je doet het niet alleen. Ik kan goed analyseren wat verkeerd gaat, met mijn kennis aanwakkeren wat goed gaat. Altijd in de overtuiging dat het in Gods hand ligt.